Stubbefresing

Stubbefresing

Når et tre blir saget ned og fjernet blir ofte stubben og rotsystemet stående igjen. Denne blir en attraktiv bolig for sopp, dyr og insekter. 

Blant annet stokkmaur liker godt å bosette seg i råttent og fuktig treverk og gamle stubber.

Det er enklere å forebygge at stokkmaur flytter inn på eiendommen din enn å få fjernet dem etter de har kommet.

Stokkmaur ønsker man ikke å få inn i huset, det er derfor lurt å rydde vekk greiner og kvist som ligger på bakken, ikke stable ved helt inntil husveggen eller la råttent treverk få ligge lenge.

I tillegg er det også veldig smart å fjerne stubbene man har stående i hagen iflg FHI sine opplysninger slik at ikke disse blir bolig for stokkmaur.

Det er også blitt mer og mer populært med robotklippere de senere årene. For å gjøre installasjonen av robotklipperen enklest mulig og sørge for optimale forhold for den, er det fornuftig å fjerne stubber, rester av gjenstående hekk og røtter på forhånd. På denne måten får ikke robotklipperen unødvendige hindringer, et bedre kjøremønster og større flater den kan jobbe uforstyrret på. Du får en ryddig og mer helhetlig hage og nabolagets flotteste plen.

Om du har store stubber på over en meter i diameter eller du har små røtter etter en hekk stående igjen i hagen kan dette fjernes på en miljøvennlig, skånsom, rask og rimelig måte.Det er mange som tror stubbefresing er en kostbar metode å fjerne stubber og røtter på, men det stemmer ikke. I tillegg blir det minimalt med ødeleggelser i hagen i forhold til å benytte gravemaskin og andre lignende metoder.

Glem dem tradisjonelle metodene for å fjerne stubber. Du trenger ikke finne frem spaden, spett, øks og en gammel sag for å bruke flere helger på denne jobben.Man kan leie en gravemaskin, enten til å komme å grave opp stubben for deg. Eller du kan gjøre det selv med en leid minigraver. Dette er en mye brukt metode som fungerer, men det tar tid å grave frem og bryte løs stubben med alle dens kraftige røtter under bakken.

I tillegg blir det ofte store ødeleggelser i hagen, et stort oppgravd hull og mye etterarbeid. Dette fører til at det ofte må kjøres inn ny matjord og etableres helt ny plen i store deler av hagen etter en slik jobb.

Vi har stubbefreser både på hjul og belter som ikke ødelegger hagen din og som kommer frem dem fleste steder.

Har du 90 cm bredde inn hageporten din så skal vi greie og komme frem. Vi har heist utstyret inn med kran bil, og også kjørt igjennom et bygg for å komme til stubbene som stod i et atrium, ikke noe er umulig. Det umulige tar bare litt lenger tid.

Selve fresingen skjer ved at hardmetalskjær som er montert på ei dreieskive snurrer veldig fort rundt samtidig som man pendler over stubben mens den «skjærer» av litt treverk for hver passering. Dreieskiven senkes lenger og lenger ned helt til stubben og røttene er frest helt ned under bakken. Wikipedia beskriver metoden slik.

 

Når stubben er frest ned under bakken sitter du igjen med en haug med flis og jord. Noen bruker flisen til å strø ut i skråninger eller rundt i blomsterbedet. Andre fyller det i hullet etter stubben og kaster på noen gressfrø og lar det gro til igjen. For best resultat anbefales det og fjerne flis og fylle opp med ny jord som så gjødsles og sås for å etablere ny plen. Ønsker du å plante et nytt tre anbefales det å plante dette litt til siden for det gamle for å sikre riktig rotvekst.

Ønsker du at vi tar med oss flisen etter fresingen gjør vi også det.

Og ønsker du at vi også skal fjerne trærne dine før vi freser stubbene tilbyr vi komplett pakke med både trefelling og stubbefresing.

Har du spørsmål om trefelling og stubbefresing, ikke nøl. Ta kontakt med oss i Ove Dahl Service.

Ta et mål av stubben på bakkenivå på stubbens bredeste punkt og kontakt oss for et godt tilbud på stubbefresing hos deg.